HTML

Ahol a cseresznyefák nyílnak...

Ez a blog az, ami bennem van, abból a kultúrából, amit ismerek, amit szeretek, ami az életem szerves rész... Ahová születnem kellett volna.

Friss topikok

Linkblog

2008.12.22. 18:20 :: Michiyo

Talán azzal kezdeném, amit a legjobban ismerek, már ami a japánokat kultúráját illeti. Ez pedig a japán konyha lenne.

 
Ez kapcsán nem csak a sushik léteznek, ezt szeretném bebizonyítani, de az tény, hogy mindenki ezeket ismeri a legjobban. Nagyon látványosak, ez tény. Egészségesek, ez is tény.
De az is tény, hogy nem csak azokat a kerek csodákat nevezik sushinak a japánok, és nem csak egy fajtájuk van, hanem számtalan, s mindegyik más-más névvel illetik.
 
Mi az ami minden sushira igaz? Az, hogy tartalmaz rizst és egyéb nyers kiegészítőt. Sajnos ezen utóbbi összetevő se teljesen igaz, ugyanis van tojáslepényes sushi is, és lássuk be, egy felkevert tojás tócsa nem állna meg a rizskupac tetején. Vagyis ezt sütik, de a halat ami bele, vagy rá kerül, azt nem. A zöldséget nem, mondjuk olyan félét is használnak. Nem nyers burgonyát szoktak a rizsbe beletekerni, hanem uborka vagy avokádó szeletet.
 
Tegnap éppen sushit csináltam. Legközelebb talán a műveletet is megmutatom, folyamában, baráti segítséggel, mert csak a fázisok szemléltetését, kezek nélkül, nem tartom elég szemléltetőnek, s a folyamatot nem ismerők számára elég érthetőnek.
Én még nagyon kezdő vagyok a szakmában, a képek ezen megállapításomat hitelezik is. Igazi problémám a sushi-roll vágásával van, pedig a kés éles, és hiába vizeztem. Talán a vágási technikámon van még mit fejleszteni.
 
Tehát íme a recept és a kép.
Később majd írok, képekkel tűzdelve egy ,,használati utasítást" a sushi készítéshez.
 
Lazacos maki sushi:
 
Hozzávalók:
300 g kerekszemű rizs (valódi sushi rizzsel az igazi persze)
3,5 ek. rizsecet (helyette jó valami nagyon gyenge ecet, vagy vizezett ecet)
1 tk. só
1 ek. cukor
100-150 g nyers lazac (de lehet pácolt, vagy füstölt is, elsőre nehéz lehet befogadni)
washabi (ízlés szerint)
4 db. nori lap (alga lap)
 
Készítéshez kell:
bambusztekerő
folpack (talán így kell írni)
hideg víz (mert a rizs ragadni fog)
fa deszka
éles kés
tálaló tál
 
Étkezéshez tipp:
Csak kézzel és pálcikával illik enni a sushit, és egybe bekapva, mielőtt megkentük kis washabival, majd megmártottuk szójaszószban. Ezután egy falatka gyömbérrel üdíthetjük fel szánkat.
 

Szólj hozzá!

Címkék: japán ételek

A bejegyzés trackback címe:

https://cseresznyefak.blog.hu/api/trackback/id/tr64837032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása